Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Τηλεδιάσκεψη των προέδρων των ΟΕΒΕ της Κρήτης με τον υπουργό Ανάπτυξης

 

Επιτυχημένη χαρακρτηρίζεται η τηλεδιάσκεψη των προέδρων των ΟΕΒΕ της Κρήτης, κ.κ. Λεκάκη Χαράλαμπου, Παυλάκη Ιωάννη, Κριθαράκη Εμμανουήλ και Ξυδάκη Ηρακλή  με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα πλαίσια : χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, επιδότηση του εργατικού δυναμικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εποχή της πανδημίας και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τέθηκαν στον Υπουργό τα θέματα για το ΤΕΠΙΧ 2,τα υπέρογκα δικαιολογητικά που ζητάνε οι τράπεζες όπως και το μικρό διάστημα το οποίο έμεινε το πρόγραμμα ανοιχτό.

Άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένουμε και τα οποία θα είναι προσβάσιμα στους μικρούς και πολύ μικρούς μικρομεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, ερωτήθηκε για τα προγράμματα μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ τα οποία θα είναι εύκολα σαν μικρά κεφάλαια κινήσεις για τις επιχειρήσεις, του θέσαμε το θέμα των ενοικίων και ότι θα πρέπει να υπάρξει μία παράταση της έκπτωσης τουλάχιστον μέχρι 31/12 με συνοδευόμενη από παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών. Επίσης του αναφέραμε για τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα 800 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού, στο σημείο αυτό τον ενημερώσαμε ότι ενώ σε επαγγελματίες σαφώς δεν επικροτούμε την πολιτική των επιδομάτων αλλά υπάρχουν κάποιοι κλάδοι επαγγελματιών που πραγματικά έχουν πρόβλημα ιδιαίτερο και παραμένουν κλειστοί παραδείγματος χάρη ο κλάδος των σχολικών κυλικείων, των βρεφικών σταθμών, εταιρείες ήχου και φωτισμού, κάλυψης εκδηλώσεων κ.α. στους οποίους θα έπρεπε να συνεχίσει το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ έως ότου αυτοί οι άνθρωποι εργαστούν ξανά. Φυσικά του τέθηκε το θέμα στήριξης του δευτερογενούς τομέα της μικρής βιοτεχνίας και πολύ μικρής βιομηχανίας έτσι ώστε να μην εξαρτάται η χώρα αποκλειστικά από τον Τουρισμό. Το παραεμπόριο, το οποίο στις μέρες της πανδημίας πραγματικά άνθισε, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, απασχολεί και θα απασχολεί τους συναδέλφους όπως και το θέμα των δημοσίων επενδύσεων που συμβάλλουν και αυτές στη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Ιδιαίτερα  αναφερθήκαμε στην Κρήτη και στο έλλειμμα μεγάλων δημοσίων επενδύσεων. Από τη μεριά του ο Υπουργός προανήγγειλε στήριξη για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση αρχικά, κατηγορίες οι οποίες θα πληγούν ιδιαίτερα φέτος και στη συνεχεία θα δούνε στους υπολοίπους κλάδους. Για το θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων ανάφερε ότι 26 με 28 Μαΐου αναμένονται νέο πακέτο (εγγυοδοτικό), επίσης από τις 20 Μαΐου ανοίγει το ΤΕΠΙΧ 2 εκ νέου, διευκρίνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία για του λόγου του ότι τα κεφάλαια τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα που βάζει η κυβέρνηση με τη συμμετοχή των τραπεζών και την αναμόχλευση πολλαπλασιάζονται, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρότεινε το συνδυασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων ο οποίος είναι εφικτός έτσι ώστε να καλύπτουν ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Το Υπουργείο και η κυβέρνηση γενικότερα κοιτάνε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που μάλλον δεν θα ανοίξουν το άμεσο διάστημα και θα έχουν πρόβλημα σοβαρό με δεύτερη δέσμη μέτρων. Για το θέμα του παραεμπορίου ανάφερε ότι στο επόμενο διάστημα με νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι πολύ έντονοι οι έλεγχοι και το κυνήγι του. Επίσης θα υπάρχει στήριξη της βιοτεχνίας και της μικρής βιομηχανίας της χώρας.
Στο θέμα των επενδύσεων ανέφερε ότι επεξεργάζεται τον αναπτυξιακό νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ να γίνουν πιο ευέλικτα και να μπορέσουν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν για περισσότερες επιχειρήσεις. Στόχος του είναι να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια των προγραμμάτων που υπάρχουν από τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το ΒΟΑΚ ανάφερε ότι  είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού στην οποία συμφωνούν απόλυτα και οι ίδιοι ότι η Κρήτη έχει μείνει πίσω τις τελευταίες δεκαετίες από μεγάλα έργα και ειδικότερα το έργο του ΒΟΑΚ δεν παίρνει καμία άλλη αναστολή και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια από άκρη σε άκρη, από Καστέλι έως Σητεία.
Τέλος και λόγω της πίεσης του χρόνου που έχει μία τηλεδιάσκεψη συμφωνήσαμε αναλυτικότερα όλες τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που έχουμε και είναι στοχευμένες και θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση , να τις αποστείλουμε γραπτώς και θα βοηθήσει να γίνουν πράξη.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x