Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Σπουδαία η προσφορά του αείμνηστου Παύλου Παυλάκη στην κατασκευή των φραγμάτων της Κρήτης

    

Η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου 11th ICOLD European Club Symposium, 2-4 October, Crete, Greece, το οποίο συνδιοργάνωσε με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD),  τίμησε το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Επιστήμονα Παύλου Παυλάκη σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα, με επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αποδίδοντας συμβολική τιμητική πλακέτα:

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στον Παύλο Παυλάκη, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό, για τη συνολική προσφορά του στην ανάπτυξη των Φραγμάτων της Κρήτης

Στο Συνέδριο, παρουσιάστηκε η “επιστημονική του φιλοσοφία” μέσα από την εργασία του με τα επιστημονικά & τεχνικά κριτήρια σύνθεσης των επί μέρους Γενικών Σχεδίων Αξιοποίησης & Διαχείρισης Υδατικών πόρων Κρήτης, το καθένα από τα οποία έχει προκύψει από τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων, ως η περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά βέλτιστη λύση.

Έργα του παρόντος, για την υλοποίηση των οποίων είχε προταθεί στα πλαίσια των πρώτων μελετών και ιδρύθηκε ο ΟΑΔΥΚ, ο οποίος προώθησε με επιτυχία και υλοποίησε μεγάλο μέρος τους.

Έργα του μέλλοντος, για τα οποία ο Παύλος Παυλάκης πρόλαβε να μεριμνήσει για τη δυνατότητα υλοποίησής τους, συμβάλλοντας ανιδιοτελώς στην αξιολόγησή τους μέσα από μία απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, επιτυγχάνοντας έτσι την ένταξή τους στην Εγκεκριμένη “Λίστα Προγραμματιζόμενων έργων” του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Κρήτης.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών & μελετών, που αφορούν τη δυνατότητα αύξησης διαθέσιμων υδατικών πόρων στη Δυτική Κρήτη, με την αξιοποίηση υπόγειων αλλά και επιφανειακών νερών, μεταξύ των οποίων το κατά Παύλο Παυλάκη προτεινόμενο “Σύνθετο Σύστημα Έργων, Φράγματος Σεμπρενιώτη, Φράγματος Παπαδιανών, Σήραγγας διασύνδεσής τους, εξυπηρετούμενων Αρδευτικών Δικτύων και Διαχείρισης του όλου συστήματος”.

Η σημαντική τιμητική βράβευση αναδεικνύει τον τόπο μας διεθνώς και καταξιώνει τον αγώνα και το έργο ζωής του λαμπρού επιστήμονα Παύλου Παυλάκη, Οραματιστή και Κύριου Μελετητή μεγάλων Αναπτυξιακών έργων της Κρήτης. Έργων του παρόντος και ακόμα περισσότερο του μέλλοντος, για τον τόπο, την κοινωνία και τους Μηχανικούς, βασιζόμενα στα αποτελέσματα καινοτόμων επιστημονικών ερευνών & μελετών, στις οποίες αφοσιώθηκε με πάθος, ερευνώντας και μελετώντας αδιάλειπτα έως την ύστατη στιγμή της ζωής του, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξέλιξη της επιστήμης και στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου του.

Ο Παύλος Παυλάκης, ένας αληθινός Ευπατρίδης όπως πολλοί αποκαλούν, αποτέλεσε κορυφαίο μέλος του ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Κρήτης και έντονα ενεργό, δίχως μάλιστα να συνταξιοδοτηθεί. Είναι γνωστός και ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ομάδων εργασίας και ως Εισηγητής – Επιστημονικός Εκπρόσωπος του ΤΕΕ/Δυτ. Κρήτης, σε πλήθος επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Η προσφορά του, ανιδιοτελής και ανεκτίμητη.  Η φωτεινή του πορεία σηματοδοτείται από την ενάρετη, ευγενή προσωπικότητά του, τα οράματα και τις ανιδιοτελείς του αντιλήψεις, το πλούσιο πρωτοποριακό του έργο, τη διορατικότητα και ευφυΐα του, τη φιλομάθεια και ευρυμάθειά του, αλλά και τη συναδελφική του δημιουργική συνεργασία με τη ζέση μετάγγισης γνώσης σε όλους, εμπνέοντας και καθοδηγώντας νέους επιστήμονες. Ταυτόχρονα, παραδειγματίζει η δια βίου ανεξάντλητη ενεργητικότητά του, διανύοντας συμπληγάδες εμποδίων με θάρρος και αποφασιστικότητά, αφοσιωμένος πάντα, πιστά, σε ένα πολυδιάστατο αγώνα, απόλυτα στοχευμένο στην προώθηση της υλοποίησης δράσεων & έργων, αναγκαίων και επιστημονικά τεκμηριωμένων, για την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου και την κάλυψη αναγκών για την ευημερία της κοινωνίας και παράλληλα προς όφελος και της εθνικής οικονομίας. Όπως έλεγε ο ίδιος, “Έργα, τεχνικοοικονομικά συμφέροντα & περιβαλλοντικά αποδεκτά, πολλαπλής σκοπιμότητας & λειτουργικότητας, που τους δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται εθνικού επιπέδου”.  Πάντα ως προϋπόθεση – πλαίσιο, η προστασία, ορθολογική αξιοποίηση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Η μεγάλη του και ανιδιοτελής συμβολή στο ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Κρήτης, έτυχε της εκτίμησης όλων και των εκάστοτε Προέδρων, ενώ αποτυπώνεται στην κοπιώδη συγγραφή των αναρίθμητων τεχνικών & συμβουλευτικών του επιστολών και τη συμβολή του στην προώθηση των διαδικασιών ένταξης μικρών αναπτυξιακών έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και μεγάλων αναπτυξιακών έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα Υπουργείων, καθώς και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η συμμετοχή του σε όλες τις δράσεις του ΤΕΕ καθολική, κορυφώνεται στην ύστατη επίσκεψη άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος, όπου καταχειροκροτήθηκε μέσα στο «φυσικό του χώρο» και τη μεγάλη του οικογένεια των Μηχανικών. Γιατί ο Παύλος Παυλάκης αντιπροσωπεύει για το ΤΕΕ μία μεγάλης εμβέλειας προσωπικότητα, με ανεκτίμητη προσφορά και πολυτιμότερη, την προσφορά του ως Εικόνα – Πρότυπο ενός εξαίρετου Ανθρώπου, Επιστήμονα, Μηχανικού: στην κοινωνία των Μηχανικών, αλλά και στην κοινωνία της ζωής.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x