Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων

 

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η κεντρική εισήγηση από τη Διοικητική Επιτροπή και τον Πρόεδρο, Αντώνη Ροκάκη, επικεντρώθηκε στη στρατηγική ανασυγκρότηση της Οικονομίας των Χανίων. Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου ανάκαμψης εξαιτίας των απρόβλεπτων και σοβαρών συνεπειών της πανδημίας Covid-19.

Ο Αντώνης Ροκάκης ενημέρωσε το θεσμικό όργανο του Επιμελητηρίου για τη στρατηγική του πρωτοβουλία προς όλους τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης με στόχο να προωθήσει στη συνεδρίαση του προσεχούς Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης την από κοινού διαμόρφωση των όρων συγκρότησης περιφερειακής επιτροπής διεθνώς καταξιωμένων και εξειδικευμένων επιστημόνων – προσωπικοτήτων της Οικονομίας και της Επιχειρηματικότητας με αποστολή την επεξεργασία και εισήγηση του νέου Παραγωγικού Μοντέλου για την Ανάκαμψη της Κρήτης την επόμενη δεκαετία 2020-2030.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο του Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη βαριά βιομηχανία της Οικονομίας της Κρήτης. Ο κος Ροκάκης ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου των Χανίων  για την πρόσφατη επιτυχημένη κοινή του πρωτοβουλία με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, και τον Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ., κο Δημήτρη Φραγκάκη με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό και συζήτηση μεταξύ όλων των Προέδρων των Τουριστικών φορέων των Χανίων σε σχέση με τις ανάγκες και τα προβλήματα στο «άνοιγμα» της φετινής Τουριστικής περιόδου. Ο κος Ροκάκης τόνισε ότι το Επιμελητηρίο Χανίων αναλαμβάνει κι από πλευράς του το στρατηγικό μερίδιο που του αναλογεί για να ενισχύσει την εξωστρέφεια της Χανιώτικης Τουριστικής Αγοράς και να στείλει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα – πρόσκληση προς κάθε υποψήφιο πελάτη, κάθε προβληματισμένο από την πανδημία ταξιδιώτη: “CΗΑΝΙΑ, AlwaysPure” («Χανιά, πάντοτε αγνά»). Αυτός θα είναι και ο τίτλος της στοχευμένης διαφημιστικής εκστρατείας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία έχει ήδη δημιουργηθεί και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες σε ειδική εκδήλωση στους φορείς του Τουρισμού και την επιχειρηματική κοινότητα των Χανών ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα. Στρατηγικός στόχος η επικοινωνία σε 3.000.000 Ευρωπαίους και 300.000 Έλληνες ενεργούς ταξιδιώτες ότι η τουριστική αγορά των Χανίων είναι -όπως πάντοτε- υπέροχη, ανοιχτή και ασφαλής.

Το Επιμελητήριο Χανίων, σε απόλυτο συντονισμό δράσεων με τη στρατηγκή στόχευση της «Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας», άσκησε πολυεπίπεδες παρεμβάσεις προς την Πολιτεία και προς το Τραπεζικό σύστημα, στην ίδια κατεύθυνση με τις δημόσιες προτροπές και άλλων θεσμικών φορέων της Αγοράς, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση της επιβίωσης της επιχειρηματικής κοινότητας.

Επιπλέον, ο Αντώνης Ροκάκης έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία του, στην αρχή της χρονιάς στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της Κρήτης, για την υλοποίηση κοινής συνάντησης-παρέμβασης στην Αθήνα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κο Πλακιωτάκη, με στόχο να διεκδικηθεί η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη. Ο κος Πλακιωτάκης στη συγκεκριμένη συνάντηση δεσμεύτηκε στους τέσσερις Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης ότι μέχρι τον περασμένο Απρίλιο 2020 θα προωθούσε άμεσα την αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση με πρόβλεψη μάλιστα για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου. Δυστυχώς, παρά και την μεταγενέστερη επέλαση και των επιβαρυντικών συνεπειών της πανδημίας στην Οικονομία του νησιού, η δημόσια δέσμευση έχει αθετηθεί. Το μέτρο αποτελεί πλέον θεμελιώδη προϋπόθεση για την Ανταγωνιστικότητα και επιβίωση της επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης. Το Επιμελητήριο Χανίων σύντομα θα ανακοινώσει νέα πρωτοβουλία επαναφοράς της δίκαιης διεκδίκησης προς την Κυβέρνηση.

ΕΠΙΧΕΙΠΑ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου διαβεβαίωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι κρίσιμος αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας των Χανίων θα είναι – παρά το αντίξοο χρηματοοικονομικό περιβάλλον – η ολοκλήρωση στους επόμενους μήνες της στρατηγικής επένδυσης του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 85% της αποπεράτωσής της. Η κρίσιμη αυτή επένδυση, προϋπολογισμού €11,5 εκατομυρίων, ενταγμένη σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο από το Επιμελητήριο, θα προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στα Χανιά, έναντι ανταγνωνιστικών προορισμών, για προσέλκυση νέων σημαντικών επενδύσεων. Ο στόχος εγκατάστασης 150 και πλέον επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα παράξει κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό κλάδο άνω των €600 εκατομυρίων, με πρόβλεψη δημιουργίας 6.500 θέσεων εργασίας, μη συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

OPEN MALL

Επιπροσθέτως, στον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό του Επιμελητηρίου Χανίων κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η εξελισσόμενη επένδυση του OpenMall προϋπολογισμού €1,6 εκατομυρίου. Το ανοικτό κέντρο εμπορίου, αναμορφώνοντας την καρδιά της πόλης των Χανίων (περιοχή της πλατείας 1866 και των πέριξ δρόμων), θα ωθήσει 117 Χανιώτικες επιχειρήσεις που συμμετέχουν προς μια νεα αναπτυξιακή τροχιά και παρά το δυσμενές περιβάλλον της πανδημίας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επιταχύνεται η δημοσίευση της πρόσκλησης για την πρόσληψη του Τεχνικού Συμβούλου του Επιμελητηρίου ώστε να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή του πρωτοποριακού έργου με πολύπλευρα οφέλη στην εμπορική ανάπτυξη των Χανίων. 

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x