Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Πέντε νέα οικόπεδα για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

Πέντε νέα οικόπεδα για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

    

Με πέντε νέα θαλάσσια blocks η ΕΔΕΥ προσπαθεί να προσελκύσει πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στη διάρκεια χθεσινού workshop που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων κ. Γιάννης Μπασιάς παρουσίασε πέντε υποψήφιες περιοχές για έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε Ιόνιο, Κρήτη και νότια της Πελοποννήσου. Το κάθε οικόπεδο έχει έκταση από 8.000 έως 22.000 τ.χλμ και η ΕΔΕΥ έχοντας επανεπεξεργαστεί σεισμικά δεδομένα προ του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων καθώς και έχοντας μελετήσει τα γεωλογικά δεδομένα, προχωρά στην παρουσίασε των στοιχείων σε διεθνή συνέδρια και meetings επιδιώκοντας να τραβήξει το ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών.

Οι προσπάθειες της εταιρίας εκδηλώνονται σε μία εποχή κατά την οποία κράτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής έχουν σε πλήρη εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση περιοχών ή έρευνες και γεωτρήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, το μάτι της πετρελαϊκής βιομηχανίας είναι στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή και η ΕΔΕΥ με «κράχτες» τις Total, ExxonMobil, Repsol και Edison οι οποίες ήδη βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια αποσκοπεί στην προσέλκυση κι άλλων πετρελαϊκών εταιριών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, στόχος είναι εντός του 2019 να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες, οι οποίες υποβάλλοντας αιτήσεις να προκαλέσουν διεθνείς διαγωνισμούς. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες χαράξεις που έχει κάνει η ΕΔΕΥ για τα οικόπεδα δεν είναι δεσμευτικές και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να ζητήσουν με την εκδήλωση ενδιαφέροντος την τροποποίηση τους.

Τα δύο από τα πέντε blocks βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος με το πρώτο να γειτονεύει με το «οικόπεδο 2» των Total – ΕΛ.ΠΕ- Edison κι εκείνο του «Ιονίου» των «Repsol – ΕΛΠΕ» και το δεύτερο με το «οικόπεδο 10» του Κυπαρισσαϊκού Κόλπου. Το τρίτο block είναι κάτω από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και φτάνει μέχρι τα δυτικά των Χανίων. Τα άλλα δύο αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια του οικοπέδου «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», βρίσκονται δηλαδή νότια του νησιού και κάτω από τη Γαύδο και το Λασίθι.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ τόνισε τη δυσκολία των ερευνών στις ελληνικές θάλασσες ιδίως νότια της Κρήτης όπου τα βάθη είναι πολύ μεγάλα άνω των 3.000 μέτρων και συνεπώς η πετρελαϊκή βιομηχανία αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρίες θα πρέπει να αναπτύξουν ειδικές τεχνολογίες.

Πηγή: energypress.gr

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x