Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Οδηγίες για την αποφυγή εξάπλωσης νόσου των χοίρων που εμφανίσθηκε στην Βουλγαρία

 

Το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημερώνει ότι η νόσος της ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΥ είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Βουλγαρία και επισημαίνει την ανάγκη για ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ από ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με χοίρους – αγριόχοιρους και αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων, εμπορικές ή μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας.

Ιδιαίτερα για τις οικόσιτες εκτροφές χοίρων οι κάτοχοί τους υποχρεούνται για την εφαρμογή των κάτωθι:

α. Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης) ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων,
β. κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι,
γ. τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων,
δ. καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων,
ε. περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρος στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό,
στ. σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων,
ζ. αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα
η. αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων,
θ. τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα,
ι. αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο,
κ. δήλωση των χοίρων τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σήμανσή τους.

Επιπρόσθετα απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων:

α. Η είσοδος ή η μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων.
β. Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων
γ. Η είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων και υποδημάτων τους, στο χώρο στέγασης των χοίρων
δ. Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις, εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

Προκειμένου να επιτρέπεται η πώληση χοίρων από κατόχους εμπορικών εκμεταλλεύσεων χοίρων, με σκοπό την εκτροφή τους ως οικόσιτα, τα οποία αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό για την μετάδοση της Αφρικανικής Πανώλης Χοίρου θα πρέπει:

1. Ο υπεύθυνος της συστηματικής χοιροτροφικής εκμετάλλευσης να υποβάλει σχετικό αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομία και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) αναφέροντας τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο) του υποψήφιου αγοραστή, προσκομίζοντας υπεύθυνη δήλωση του τελευταίου, σχετικά με τη διαθεσιμότητα περιφραγμένου χώρου και την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας κατά την υποδοχή και διατήρηση των ζώων.

  1. Επιτόπια επίσκεψη της ΔΑΟΚ για επίβλεψη του χώρου εκτροφής του προσώπου που προτίθεται να αγοράσει χοίρους και έλεγχος περί τήρησης μέτρων βιοασφάλειας.
  2. Σε περίπτωση κατοχής χοίρων για πρώτη φορά από τον ενδιαφερόμενο, πραγματοποιείται επίσης έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, για τήρηση της υποχρέωσης δήλωσης των ζώων στη ΔΑΟΚ και σήμανσης τους .
  3. Εφόσον τα ανωτέρω τηρούνται, έκδοση έγγραφης σύμφωνης γνώμης της ΔΑΟΚ για σχετικά με την πώληση των ζώων με κοινοποίηση στον κάτοχο/υπεύθυνο της συστηματικής εκμετάλλευσης και τον υποψήφιο αγοραστή.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης τους, επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α`32/11-02-2014), όπως ισχύει ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο, για λόγους προστασίας της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα.

Επισημαίνεται ότι η Αφρικανική Πανώλη είναι ένα ιογενές νόσημα του Χοίρου και του Αγριόχοιρου, υποχρεωτικής δήλωσης και εξαιρετικά μεταδοτικό. Ο ιός της Αφρικανικής πανώλης είναι πολύ ανθεκτικός και επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα χοίρων – αγριόχοιρων. Μεταδίδεται με επαφή, μετά από σίτιση με μολυσμένη τροφή, καθώς και με έντομα. Προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων στους αγριόχοιρους και τους χοίρους. ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΚΡΙΖΩΘΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΝΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΧΟΙΡΕΙΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΕΝΩ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ (ΚΥΝΗΓΙ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:     ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ: 2821346580, 582, 583.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΥΣΣΩΝ: 2825051281

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ: 2822022310

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x