Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Με την εμβληματική παράσταση «Ερωτόκριτος» από την Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζεται στην Κρήτη το έτος «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ»

Με την εμβληματική παράσταση «Ερωτόκριτος» από την Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζεται στην Κρήτη το έτος «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ»

 

Με την εμβληματική σπουδαία παράσταση-μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένο στο πρωτότυπο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 24 Μαρτίου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, εγκαινιάζεται επίσημα από την Περιφέρεια Κρήτης το έτος «Ερωτόκριτος 2019». Χθες στη Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου το έργο-μιούζικαλ παρουσίασαν ο κ. Μαραμής, ο σκηνοθέτης-διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) Κωνσταντίντος Ρήγος , η Έλλη Ρουμπέν υπεύθυνη για την οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής και ο Αντιπεριφερειάρχης  Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης που αναφέρθηκαν εκτενώς για το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στη Κρήτη.

Τους καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης οποίος και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της συνεργασίας στην κορυφαία συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 24 Μαρτίου, αλλά και στην διεύρυνση της συνεργασίας  με συναυλίες σε όλη την Κρήτη και σε σημαντικά φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα με αφορμή το έτος Ερωτόκριτος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης αναφερόμενος  στην σπουδαία καλλιτεχνική παράσταση-μιούζικαλ ανέφερε, ότι, «με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε την αντιπροσωπεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ανακοινώνουμε την επίσημη έναρξη του έτους για τον Ερωτόκριτο στις 24 Μαρτίου με τη σπουδαία παράσταση και παραγωγή της εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής στο μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή ,σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.  Η Περιφέρεια Κρήτης με πολλή χαρά θα συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο ενός  μνημονίου συνεργασίας που προβλέπει κι άλλες τέτοιου είδους παραγωγές,  γιατί πλέον η Κρήτη έχει τις υποδομές να στηρίξει τέτοιες μεγάλες  παραστάσεις.  Το έτος «Ερωτόκριτου» ξεκινάει λοιπόν επίσημα με το πιο σπουδαίο με τον πιο σημαντικό τρόπο από την Κρήτη σε όλο τον κόσμο. Σήμερα επισκεφθήκαμε τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου όπου θα δοθεί η παράσταση, είναι ένας εξαιρετικός χώρος που τηρεί τις προδιαγραφές για ένα τόσο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και άφησε απόλυτα ικανοποιημένους την αντιπροσωπεία της Λυρικής Σκηνής ».

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ευχαριστώντας από την πλευρά του την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, επεσήμανε ότι είναι μία μεγάλη τιμή για τον ίδιο η παρουσίαση του έργου στο νησί.  Ειδικότερα ανέφερε: «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στη Κρήτη όπου γράφτηκε ο Ερωτόκριτος. Έχω πει πολλές φορές πως αν ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είχε γραφτεί στην αγγλική γλώσσα θα συναγωνίζονταν άνετα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ονόματα και έργα όπως του Ουίλιαμ Σαίξπηρ του Θερβάντες ή του Γκαίτε.  Γράφτηκε όμως όχι απλά στην Ελληνική γλώσσα αλλά στην Κρητική διάλεκτο, στην λαϊκή γλώσσα της Κρήτης, που αυτό βέβαια δεν του έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδεύει παγκοσμίως γιατί το περιορίζει η γλώσσα αλλά κέρδισε με την Κρητική διάλεκτο μία μουσική, τη μουσική της γλώσσας αυτής που ο Βιτσέντζος Κορνάρος ανέβασε μία λαϊκή γλώσσα της Κρήτης στο πιο υψηλό επίπεδο ποίησης.  Έτσι το έργο των 10 χιλιάδων, και στίχων, φτάνει άφθαρτο στον 21ο αιώνα και μέσω της μουσικής πλέον ανανεώνεται. Εγώ συνέθεσα, μελοποίησα το έργο σε μία φόρμα μουσικού θεάτρου στην τολμηρή ίσως φόρμα ενός σύγχρονου Ελληνικού μιούζικαλ και τόλμησα να «παντρέψω» στοιχεία από τζαζ και μπλουζ με την μουσική, με την Κρητική μουσική παράδοση, όμως όχι για εντυπωσιασμό, το αντίθετο άκουσα μέσα στους στίχους αυτούς του Βιτσέντζου Κορνάρου, τη μουσική τους και άκουσα μέσα σε αυτούς στους στίχους  ακόμα και στοιχεία μπλούζ, και έτσι έφτασε σε αυτή τη μορφή που υπάρχει μέχρι σήμερα. Γιατί παρόλο που σέβομαι πάρα πολύ την παραδοσιακή μελοποίηση του έργου θεωρώ, ότι, γιατί να μη δοθεί και μία ευκαιρία να ακούσουμε το έργο και με μία άλλη μουσική γλώσσα».

Παράλληλα ο κ. Μαραμής επεσήμανε ότι, εκτός τις σκηνοθετημένες παραστάσεις του Ρήγου θα ταξιδέψει συναυλιακά ο «Ερωτόκριτος», «η μουσική που έχω γράψει συναυλιακά, με το μουσικό σχήμα του Βάμος Ανσάμπλ. Εδώ γίνεται ένα άλλο «πάντρεμα»  όπου ένας Αθηναίος συνθέτης μελοποιώντας τον Ερωτόκριτο φέρνει το έργο του να παιχτεί από Κρήτες μουσικούς, από ένα σχήμα Κρητικών, που βάση του είναι στα Χανιά και συγκεκριμένα στο χωριό Βάμος και σήμερα ανακοινώνουμε πέραν της πρεμιέρας στις 24 Μαρτίου στο Ηράκλειο του μεγάλου Ερωτόκριτου, ανακοινώνουμε και τις πρώτες συναυλίες του συναυλιακού «Ερωτόκριτου» με τους «Βάμος»  στα Χανιά, τον Απρίλιο στον Άγιο Νικόλαο, και πιο μετά στο Ρέθυμνο και θα δώσουμε λεπτομέρειες για όλα αυτά».

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι βρισκόμαστε στην Κρήτη ότι αυτό το έργο έρχεται στην Κρήτη. Ο «Ερωτόκριτος» έχει «στοιχειώσει» με την καλή έννοια μέσα μας από τη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό το έργο όταν μου το έφερε ο κ. Μαραμής. Επίσης είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό νομίζω αυτό που είδα σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο, να «γεννιέται» ένα καινούργιο θέατρο,  άρα ένας χώρος όπου θα δημιουργηθούν καινούργια έργα, θα παιχτούν καινούργια έργα, θα δει το κοινό παραστάσεις.  Η παράσταση, το έργο, το αγαπώ πάρα πολύ γιατί έτυχε μιας καλλιτεχνικής αποδοχής, αλλά και εμείς αποδοχής από το κοινό που το αγάπησε τόσο στην Αθήνα στην εναλλακτική στο Ηρώδειο, στη Θεσσαλονίκη, και όπου αλλού έχει παιχτεί και θα παιχτεί στο μέλλον».

Ερωτόκριτος Συντελεστές
Μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή | Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ
Μουσική διεύθυνση και λιμπρέτο (βασισμένο στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου) Δημήτρης Μαραμής

Σκηνοθεσία-χορογραφία-σκηνικό Κωνσταντίνος Ρήγος

Συνεργάτιδα σκηνογράφος Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης

Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας

Live κάμερα Βασίλης Κεχαγιάς

Ερμηνεύουν:

Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος)

Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα)

Γκωτιέ Βελισσάρης (Πολύδωρος)

Ιωάννα Φόρτη (Νένα)

Κωστής Μαυρογένης (Ρήγας)

Μαζί τους 8μελές Φωνητικό σύνολο και 9μελές Ορχηστρικό σύνολο.

Στο πιάνο και στη μουσική διεύθυνση ο συνθέτης.

Παραγωγή: ENΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Οργάνωση παραγωγής: Artway – ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x