Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Κώστας Συνολάκης: Άμεσα η αντιμετώπιση της διάβρωσης του κόλπου των Χανίων, πριν είναι αργά

 

Το θέμα της διάβρωσης του Κόλπου των Χανίων και συγκεκριμένα η διάβρωση της παραλίας της Αγίας Μαρίνας ήταν το κύριο ζήτημα της συνάντησης, που είχε σήμερα, Πέμπτη 13/2/2020, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με τοπικούς φορείς, κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, κ. Ζερβός, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ξανθουδάκης, η Αντιδήμαρχος με τομέα ευθύνης την περιοχή, κα. Ζερβουδάκη και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Μαρίνας, κ. Σοϊλεντάκης.

Ο Δήμαρχος Χανίων στο πλαίσιο της συνάντησης τόνισε την ανάγκη να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που διεξάγεται από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης, ενώ παράλληλα δήλωσε την προθυμία του να βοηθήσει άμεσα με προσθήκη άμμου στην περιοχή για την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και απασχολεί τις Υπηρεσίες μας. Θα κάνουμε όλα τα βήματα για να βρούμε τις αιτίες του προβλήματος, ώστε να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η διάβρωση. Δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ασφάλεια σε τι βαθμό έχει συντελέσει η ύπαρξη του Λιμένα του Πλατάνια στη διάβρωση των ακτών της Αγ. Μαρίνας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου του Νομού Χανίων, κ. Ζερβός.

Με τη σειρά τους οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής εξέφρασαν την αγωνία τους για τη διάβρωση της παραλίας της Αγ. Μαρίνας αλλά και την απώλεια των προσωπικών τους περιουσιών.

Ακολούθησε συνάντηση του Δημάρχου Χανίων στο Γραφείο του με τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστα Συνολάκη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γ. Ξανθουδάκης, η Αντιδήμαρχος, Ελ. Ζερβουδάκη, και ο Ν. Ψαρουδάκης, εκ μέρους των επιχειρηματιών της περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Για μας το πρώτο, που έχει σημασία είναι πριν κάνουμε την οποιαδήποτε ενέργεια και παρέμβαση να έχουμε εμπιστευθεί την επιστημονική γνώση και έρευνα, που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση μετά από ένα μεγάλο πρόγραμμα, που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια, να έχουμε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, τα οποία έχει μελετήσει η ομάδα του κ. Συνολάκη και είναι στη διάθεση μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή συνάντηση σε συνέχεια της συνάντησης, που είχαμε με τους φορείς, τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της περιοχής, που δικαιολογημένα έχουν ανησυχίες. Σήμερα πρέπει να δούμε με επιστημονικό τρόπο πώς απαντάμε σε όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο και λόγω της κλιματικής αλλαγής και της κατάστασης του παραλιακού μας μετώπου φαίνεται να μην εξελίσσεται θετικά. Αυτή την αντιστροφή μέσα από παρεμβάσεις προσπαθούμε να επιτύχουμε. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τις μελέτες και τις ενέργειες, που θα κάνουμε, και είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι και μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον άλλα και την εμπλοκή των ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα μπορέσουμε επιτέλους να κάνουμε παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής για να γίνει βιώσιμο ξανά το μέρος”.

Στην αναγκαιότητα της ύπαρξης μελετών και αξιόπιστων μετρήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Συνολάκης. ΄΄Έπρεπε να κάνουμε κάτι χθες. Αυτό είναι το βασικό θέμα και όσο περιμένουμε χάνουμε χρόνο και γίνεται η αποκατάσταση και η αντιμετώπιση πιο δύσκολη και πιο ακριβή. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Χανίων για την πρωτοβουλία του να με καλέσει. Πρέπει να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε, ώστε να μελετήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης της αποσάρθρωσης στην Αγ. Μαρίνα. Χ ρειάζεται μια μελέτη για το σύνολο του Κόλπου των Χανίων και τώρα πλέον έχουμε αξιόπιστες μετρήσεις και στοιχεία, ώστε να μας δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα και να ενεργήσουμε κατάλληλα. Δεν είναι μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι και θέμα ασφάλειας, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x