Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Επίσημη “πρώτη” του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Με μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκεχθες η εορταστική εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), παρουσία του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή κου Κώστα Γαβρόγλου, του Αναπλ. Υπουργού Καθηγητή  Κώστα Φωτάκη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Αναπλ. Καθηγητή  Ηλία Γεωργαντά.

Το παρόν έδωσαν οι πρώην Πρόεδροι του ΤΕΙ Κρήτης Χαρά Αθανασάκη, ο κ. Τερζάκης,  Ευάγγελος Καπετανάκης, κ.  Παπουδαράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Μαρία Κοζυράκη, οι βουλευτές Ηρακλείου  Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Νικόλαος Ηγουμενίδης και Σωκράτης Βαρδάκης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης  Ιωάννης Καρακάσης, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ  Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης  Μανώλης Καρτσωτάκης εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων, καθηγητές αλλά και φοιτητές.

Τον Υπουργό Παιδεία Κώστα Γαβρόγλου υποδέχτηκαν ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.  Νίκος Κατσαράκης και τα μέλη της Συγκλήτου. Ο Πρύτανης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση στην μετεξέλιξη του Ιδρύματος και στην μεγάλη χαρά που ο ίδιος αισθάνεται:

«Το όραμα του Υπουργείου στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης των Ιδρυμάτων της χώρας αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ αυτή τη σημαντική μέρα. Είναι πραγματικά μια μέρα χαράς για μας» είπε ο Πρύτανης.

Ευχαρίστησε μάλιστα ιδιαίτερα για την συμβολή τους στην εξέλιξη του Ιδρύματος τον Υπουργό κο Κώστα Γαβρόγλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Κώστα Φωτάκη, τον Γ.Γ του υπουργίου κο Ηλία Γεωργαντά και από τους συνεργάτες του Υπουργού, τη νομική σύμβουλο κα Αλεξάνδρα Τομαρά και τους καθηγητές Ερρίκο Βεντούρα και Αντώνη Μπόγρη.

Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προ διετίας συνάντηση στο ΤΕΙ Κρήτης με τον τότε Πρόεδρο του Ιδρύματος κο Ευάγγελο Καπετανάκη και την έναρξη των συνομιλιών για την πανεπιστημιοποίηση του Ιδρύματος:

«Αμέσως μετά αρχίσαμε να το μελετάμε. Ολοκληρώσαμε ένα σχέδιο και με το χέρι στην καρδιά πιστεύουμε ότι προχωρά το ΤΕΙ Κρήτης στο επόμενο βήμα. Αυτό το οφείλουμε σε εσάς. Με τη βοήθεια των συνεργατών μου, που ήταν οι αφανείς ήρωες, πραγματικά και εμείς χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Το ΤΕΙ Κρήτης κατέχει πλέον ένα ρόλο που του αξίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Αρναουτάκης.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας στην εκδήλωση τους Υπουργούς, τους βουλευτές, τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, τους φορείς της εκπαίδευσης αλλά και τους φοιτητές, εξέφρασε δημόσια τα συγχαρητήρια του για την λειτουργία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις σπουδές των φοιτητών του. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει και συνεργάζεται στενά με όλα τα Ακαδημαϊκά, Ερευνητικά, Ιδρύματα του νησιού με στόχο την διασύνδεση της έρευνας που παράγουν με την οικονομία της Κρήτης.

Αντίστοιχα ήταν τα μηνύματα συγχαρητηρίων και συνεργασίας  που εξέπεμψαν στη συνέχεια ο κος Λαμπρινός, η κα Μαρία Κοζυράκη, ο κος Καρακάσης, ο κος Ταβερναράκης, ο κος Καρτσωτάκης, ο κος Αντωνόπουλος, ο κος Γεωργαντάς και ο κος Φωτάκης.

Ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νίκος Κατσαράκης κάνοντας ένα σύντομο ιστορικό από την ίδρυση-λειτουργία του ΤΕΙ Κρήτης και τις διακρίσεις που έχει λάβει σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Καθηγητή Κώστα

Φωτάκη, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αναπλ. Καθηγητή Ηλία Γεωργαντά  και τους συνεργάτες τους για τη διαρκή υποστήριξή τους και τη συμβολή τους για την Πανεπιστημιακή ανωτατοποίηση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ανέφερε ο Πρύτανης, διαρθρώνεται ακαδημαϊκά σε 5 Σχολές και 17 Τμήματα. Με τη λειτουργία έντεκα νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Σεπτέμβριο του 2019 και την ίδρυση άλλων έξι Τμημάτων στα επόμενα χρόνια, σε σημαντικά επιστημονικά πεδία όπως για παράδειγμα των επιστημών Μηχανικής, της Γεωπονίας, της Υγείας, των Οικονομικών Επιστημών, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, των Μουσικών Σπουδών και της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί μια νέα, λαμπρή σελίδα για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κρήτη.

«Η ακαδημαϊκή διάρθρωση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου θεμελιώνεται σε στέρεες βάσεις, καθώς στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά 2019/2020, με την απαιτούμενη βέβαια ενίσχυση από την Πολιτεία, των Τμημάτων εκείνων που έχουν μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ και μελών ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε:

-Ποιοτική προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση,

-Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες στέγασης, σίτισης και βιβλιοθήκης,

-Διοργάνωση ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών,

-Οργάνωση διδακτορικών σπουδών σε συνέργεια με το ΙΤΕ & τα άλλα ΕΚ της Κρήτης,

-Ενίσχυση της έρευνας και προώθηση της καινοτομίας, διεκδίκηση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων – Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.,

-Ενίσχυση των συνεργειών με τα άλλα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα της Κρήτης,

-Σύνδεση με την κοινωνία – μεταφορά της νέας γνώσης στους πολίτες – διασύνδεση με τους Δήμους και τ ην Περιφέρεια Κρήτης,

-Διασύνδεση με τους παραγωγικούς φορείς, τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης και της χώρας – μεταφορά / εφαρμογή των ερευνητικών

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν σκληρά και αδιάκοπα όλα αυτά τα χρόνια, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου. Στις Διοικήσεις του Ιδρύματος διαχρονικά, στο διδακτικό-επιστημονικό προσωπικό, στους εργαζόμενους αλλά και στους φοιτητές μας παλιούς και νέους» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαράκης.

Ο Υπουργός Παιδείας στην παρέμβασή του επεσήμανε, ότι,  η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν είναι απλά συνέργειες των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, όπως για πονηρούς λόγους παρουσιάζεται, αλλά πρόκειται για μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών όλων αυτών των Ιδρυμάτων  σε πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, η ίδρυση παράλληλα  πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων και τέλος η δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών με σκοπό να παρέχονται επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στα οποία οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς εξετάσεις:

«Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έγινε κάτι το οποίο δεν έχει καταγραφεί με την ένταση που έπρεπε. Και αυτό είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση κατάλαβε ότι έχει ένα διαφορετικό ρόλο στον προγραμματισμό της ανώτατης εκπαίδευσης από αυτήν που είχε τόσα χρόνια. Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε τη λογική να υπάρχουν πολλά τμήματα σε κάθε πόλη ώστε να υπάρχει αξιοποίηση μέσω εστιατορίων και μέσω δωματίων στην τοπική κοινωνία.

Αυτά τα δύο χρόνια συνειδητοποίησα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είχε έναν επιπλέον ρόλο να παίξει. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεν το ακολούθησαν όλοι οι Δήμαρχοι. Μάλιστα εδώ στην Κρήτη είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία και αυτό νομίζω σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή για τις σχέσεις των πανεπιστημίων μας με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Έτσι λοιπόν έχουμε καινούρια τμήματα, συνέργειες με τα ΤΕΙ, πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και διετή προγράμματα σπουδών. Θέλω να αναφερθώ σε κάτι που αναφερθήκατε με μεγάλη έμφαση και αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα και τους αποφοίτους των ΤΕΙ.

Είναι σαφές ότι ένα πολιτικό σύστημα χρησιμοποιούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα σαν τον μπαμπούλα για να ελέγχει αυτή τη διαπλοκή. Έχουμε βρει ένα απίστευτο χάος. Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων χαρακτηρίζεται από τρία διακριτά στοιχεία.

Το πρώτο είναι με ποιο τρόπο ειδικά στους μηχανικούς αλλά και στους γεωπόνους τα τετραετή θα γίνουν πενταετή. Αυτό σχετίζεται με τα παιδιά που θα μπουν από εδώ και στο εξής και με τα παιδιά που ήδη σπουδάζουν. Αυτό είναι ένα ακαδημαϊκό εγχείρημα. Εκείνο λοιπόν που λέμε και το έχουμε νομοθετήσει είναι ότι μέσα από μία ακαδημαϊκή διαδικασία  τα τετραετή θα γίνουν πενταετή.

Το δεύτερο. Το ότι έγινε πενταετές δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι έχει και επαγγελματικά δικαιώματα. Άρα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αποκτήσουν τα παιδιά από εδώ και στο εξής αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό που νομοθετήσαμε ήδη είναι ότι θα υπάρχει μία ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν και οι φορείς και καθηγητές Πολυτεχνείων, η οποία θα ελέγχει αυτό το πρόγραμμα σπουδών και θα ορίζει ότι αυτό το συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να ισοτιμηθεί με τα αντίστοιχα άλλα τμήματα  των Πολυτεχνείων μας και άρα θα μπορεί να έχει επαγγελματικά δικαιώματα ή να προτείνει τι χρειάζεται να κάνει για να αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα. Πρέπει λοιπόν να δοθεί μία δέσμευση για το πώς θα δοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Άρα λύσαμε ένα πρόβλημα 35 ετών και βάλε για τα παιδιά που θα εισέρχονται από εδώ και στο εξής. Υπάρχει τώρα το πρόβλημα των πτυχιούχων, στο οποίο κωδικοποιείται η ισοτιμία των ΤΕ με των ΠΕ. Η δέσμευσή μας είναι ότι σε 15 μέρες θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα διασφαλίσει σε ένα σύνθετο σύνολο, αφού όλοι οι απόφοιτοι δεν είναι το ίδιο σε επίπεδο πτυχίου. Πάντως να γνωρίζετε ότι σε 15 μέρες θα ανακοινώσουμε αυτό το σχέδιο.

Ένα άλλο θέμα είναι οι υποδομές και το προσωπικό. Έχουμε δεσμευτεί και μάλιστα στις 14 του μήνα έχει υπογραφεί και από το Υπουργείο Οικονομικών οι επιπλέον 500 θέσεις και για πρώτη φορά από το 2010 θα μπορούμε στα Πανεπιστήμια να προκηρύσσονται οι θέσεις των ατόμων που παίρνουν σύνταξη. Φέτος δηλαδή μιλάμε για 1000 θέσεις που θα δοθούν στα Πανεπιστήμιά μας.

Χθες σε μία διυπουργική συνάντηση που έγινε υπήρξε μία δημόσια απόφαση να οικοδομηθούν στην Κρήτη φοιτητικές εστίες 3.000 κλινών, 2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο, συν το μεγάλο Αμφιθέατρο στο Ρέθυμνο. Δεν είναι αρκετά, αλλά έχουμε ένα σχέδιο μακροπρόθεσμα την επόμενη πενταετία γύρω από θέματα φοιτητικής μέριμνας.

Θέλω να τελειώσω με κάτι που είπε και ο κ. Καρακάσης και μίλησε για μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης, προφανώς δεν είναι μετονομασία, το ξέρετε και εσείς, στο εγχείρημα αυτό η κάθε περίπτωση του κάθε Ιδρύματος είναι διαφορετική. Θα πρέπει να σκύψουμε και στις παθογένειες που έχει το σύστημά μας. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ιδρύματα που να μην έχουν παθογένειες. Που να μην έχουν δυσκολίες. Νομίζω πρέπει να σκύψουμε σε αυτές. Δεν είναι πράγματα που λύνονται με νόμους. Κανείς όμως δεν έχει το προνόμιο της ακαδημαϊκότητας. Η ακαδημαϊκότητα κατακτιέται και κρίνεται καθημερινώς. Εδώ έχουμε ένα ίδρυμα που έχει εκπλήξει νομίζω την ακαδημαϊκή κοινότητα με το πόσο σιωπηλά κατάφερε να αποκτήσει αυτό το στάτους και πραγματικά είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι σήμερα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Καπετανάκη με τον οποίο ξεκινήσαμε αυτή την συζήτηση πριν από μερικά χρόνια. Όταν ερχόμασταν εδώ λέγαμε ότι τουλάχιστον τώρα θα σταματήσει ο Κατσαράκης να μας παίρνει στα τηλέφωνα και να μας πιέζει καθημερινά, όταν του το είπα αυτό επάνω μου απάντησε μην εφησυχάζεις, θα είμαι εδώ με την ίδια συμπεριφορά και από εδώ και στο εξής. Έχετε ένα Πρύτανη πεισματάρη και το πείσμα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ακαδημαϊκό χαρακτηριστικό. Τον ευχαριστούμε το Νίκο για όλα. Να’ ναι καλά! Νομίζω ήρθε η ώρα να ανακοινώσουμε την επίσημη έναρξη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου» κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πρόσοψης του Πανεπιστημίου με τη νέα ονομασία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ».

Αμέσως μετά ο κ. Κατσαράκης κάλεσε στην εξέδρα της εκδήλωσης τον Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας τον κο Ηλία Γεωργαντά, τον Αν. Υπουργό Κώστα Φωτάκη και τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου για την απονομή τιμητικών μεταλλίων, ειδικά σχεδιασμένων για την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.  Πρόκειται για ένα μετάλλιο στη μία πλευρά του οποίου υπάρχει το σήμα του ΤΕΙ Κρήτης και στην πίσω πλευρά αναγράφεται η χρονολογία ιδρύσεως του ΤΕΙ Κρήτης μέχρι το Μάιο του 2019 που καταργήθηκε το ΤΕΙ Κρήτης και ιδρύθηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. αποτελεί την μετεξέλιξη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης). Μια πορεία που ξεκίνησε με την εισαγωγή των ΚΑΤΕΕ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 1983, ενδιάμεσο σταθμό το 2001 και την ανωτατοποίηση του Ιδρύματος και ολοκλήρωση της πορεία του με τη σημερινή επιβράβευση και την πανεπιστημιοποίησή του.

Η πανεπιστημιοποίηση του Ιδρύματος είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας του συνόλου των εργαζομένων διαχρονικά, που υπηρέτησαν το Ίδρυμα από όλες τις θέσεις, τα μέλη ΔΕΠ, το Διοικητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων, που κατέβαλαν συστηματική προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη του στόχου αυτού

Εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη, με σύμπνοια και ομόνοια, αλληλεπιδρώντας αδιάκοπα με τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης και της χώρας, με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και με τα άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού.

Εξαιρετικά σημαντικός ήταν και παραμένει ο ρόλος των χιλιάδων αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης στην εδραίωση του Ιδρύματος στην κοινωνία, τους παραγωγικούς τομείς και την επιστημονική κοινότητα (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), ως σημαντικού φορέα παροχής ανώτατης εκπαίδευσης.

Η χθεσινή εκδήλωση αποτελεί την πρώτη μιας σειράς δράσεων εξωστρέφειας και νέας γνωριμίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με την τοπική κοινωνία της Κρήτης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης που λειτουργούν Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x