Σε ποσότητες που θα κυμαίνονται μεταξύ των 3 έως 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών υπολογίζονται τα αποθέματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, εφόσον εντοπιστούν τα ελπιδοφόρα κοιτάσματα.
Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς κατά τη διάρκεια του Med Petroleum Summit που διοργανώνει στην Αθήνα η «IN-VR Oil & Gas».
Ο κ. Μπασιάς στη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε πως «τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Κρήτης και του Ιονίου έχουν ομοιότητες με εκείνα του Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο και άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα της πετρελαϊκής επιστήμης και βιομηχανίας».
Ο ίδιος, στη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στους μεγάλους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης καθώς και του «Ιονίου» έκανε γνωστό ότι οι προσφορές των Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ +0,12% ( για τα δύο πρώτα οικόπεδα) και των Repsol – ΕΛ.ΠΕ (για το τρίτο) βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ΕΔΕΥ και πρόκειται να τελειώσει έως τις 31 Μαίου.
Τότε θα γίνει και η τελική εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα σχέδια συμβάσεων μίσθωσης με τους προτιμητέους επενδυτές.
Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ανήγγειλε την υπογραφή των συμβάσεων αυτών εντός του 2018.
Οι εκτιμήσεις σε αποθέματα
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ο κ. Μπασιάς, απευθυνόμενος τους εκπροσώπους ξένων ανεξάρτητων εταιριών διαχείρισης υδρογονανθράκων και πετρελαϊκών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα κι εκμετάλλευση, τις απέδωσε:
-Στις ομοιότητες των γεωλογικών δομών της δυτικής Ελλάδας με εκείνα του Ζορ.
-Στις αντίστοιχες ομοιότητες της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων Ονησιφόρος και Καλυψώ της Κύπρου.
-Στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τέσσερις τύπους γεωλογικών δομών:
· Καλυψώ, Ονησιφόρος, Ζορ: 37 τρις. κ.π. φυσικού αερίου
· Αφροδίτη, Τανίν και Καρίς: 6 τρις. κ.π.
· Λεβιάθαν και Ταμάρ: 33 τρις. κ.π.
· Μαρί, Νόα και Γάζα: 2,5 τρις. κ.π.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ αλλά και ο υπουργός ΠΕΝ στις ομιλίες τους χαρακτήρισαν ευνοϊκές τις προϋποθέσεις για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Όπως σημείωσαν εξελίσσονται δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Πρόκειται για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, ο οποίος σε ποσοστό 80% είναι ολοκληρωμένος και για τον σχεδιαζόμενο EastMed που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Επιπλέον, ο κ. Μπασιάς πρόσθεσε πως «η περιοχή της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης προσφέρουν γεωπολιτική ασφάλεια».
Ο κ. Μπασιάς εκτίμησε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου θα γίνουν τρία χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων. Τα βάθη που μπορούν να φτάσουν τα μεγάλα γεωτρύπανα, βάσης της υπάρχουσας τεχνολογίας είναι μέχρι 3.000 μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο για να είναι οικονομικά συμφέρουσες οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα πρέπει να πιστοποιούν τουλάχιστον 500 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και το βάθος των νερών να είναι έως 3.000 μέτρα.
Νέος γύρος παραχωρήσεων
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ έκανε
Εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε συνεργασία με τη νορβηγική PGS (εταιρία σεισμικών ερευνών) για τη λήψη νέων δεδομένων και στις υπόλοιπες περιοχές νότια της ΚρήτηςΜπασιάς είπε ότι η PGS αναζητά επενδυτές να προχρηματοδοτήσουν τις έρευνες ώστε αυτές να ξεκινήσουν.
Οι παλιές παραχωρήσεις
Η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι εντός του 2019 θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο, και στο Κατάκολο. Την πρώτη παραχώρηση έχουν τα ΕΛ.ΠΕ με την Edison και τη δεύτερη η Energean Oil & Gas.