Το Σάββατο 11 Αυγούστου ξεκίνησε στην ΟΑΚ το «2ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Λογικές της Εικόνας: Μάθηση με Εικόνες, Λογική και Φιλοσοφία της Μορφής στην Ανατολή και τη Δύση», το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 17 Αυγούστου.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο κ. Καθηγητής Ιωάννης Βανδουλάκης, υπεύθυνος του Συνεδρίου. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Καθηγητής Ευγένιος Αυγερινός, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής και ο Prof. Dénes Nagy, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Συμμετρίας. Το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνου Ζορμπά, το οποίο απηύθυνε τους Συνέδρους ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος, κ. Αντώνης Καλογεράκης, επικεντρώθηκε στον πατερικό λόγο του Αββά Μακαρίου της Αιγύπτου, του μεγάλου ασκητή της ερήμου του 4ου αιώνα, στον οποίο βασίστηκε και το πρόγραμμα της ΟΑΚ «Πρόσωπο προς Πρόσωπο». Συγκεκριμένα, τονίστηκε ο πρωταρχικός ρόλος και η σημασία που έχει για τη χριστιανική πίστη το πρόσωπο και ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, ο οποίος είναι πλασμένος «κατ’ εικόνα» Θεού. Με αυτές τις διδαχές, πορεύεται το Ίδρυμα, εορτάζοντας τα 50 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς ως χώρος διαλόγου και πνευματικής καταλλαγής, στη διακονία του Θεού και του ανθρώπου.
Το συγκεκριμένο Συνέδριο εστιάζει στην εκτεταμένη χρήση της εικόνας και της οπτικοποίησης στην επιστήμη και στην τέχνη, η οποία έχει μεταμορφώσει την εκπαίδευση σήμερα, όπου οι γεωμετρικές ερμηνείες και οι οπτικές αναπαραστάσεις χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση πολύπλοκων αφηρημένων εννοιών και την προσομοίωση φαινομένων του πραγματικού κόσμου, του μικρόκοσμου, του μεγάκοσμου ή του ιστορικού παρελθόντος. Σε όλους τους πολιτισμούς χρησιμοποιούνταν εικονικές αναπαραστάσεις για να μεταδοθούν γνώσεις, πληροφορίες, ή οράματα από τον εσωτερικό ή τον εξωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Οι καλλιτέχνες προτιμούν να αφήνουν τις εικόνες «να μιλήσουν από μόνες τους». Πολλοί επιστήμονες συλλαμβάνουν πρώτα με το νου τους την «εικόνα» αυτού που θέλουν να παράγουν. Η ανάπτυξη της εικονικότητας στην ψηφιακή εποχή έδωσε αφορμή να θεωρηθεί η εικόνα ως καθολική (εικονική) γλώσσα επικοινωνίας. Παρ’ όλ’ αυτά, η αντίθεση ανάμεσα στο Λόγο και την Εικόνα παραμένει βασική στο σημερινό πολιτισμό. Πώς κατανοούνται τα νοήματα που μεταφέρει μια εικόνα στην Ανατολή ή τη Δύση; Με ποιες Λογικές;
Τα θέματα αυτά πραγματεύεται αυτό το διεπιστημονικό συνέδριο, το οποίο συγκεντρώνει ειδικούς στη Λογική, τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία, την Παιδεία, τις Γνωστικές Επιστήμες, και την Τέχνη. Οι Σύνεδροι προέρχονται από την Αργεντινή, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν και τη Φιλανδία.