Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Γιώργος Σταθάκης από το 1ο επιχειρηματικό «Forum» Χανίων: Στροφή στην επιχειρηματικότητα

Γιώργος Σταθάκης από το 1ο επιχειρηματικό «Forum» Χανίων: Στροφή στην επιχειρηματικότητα

 

Την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα δημιουργούν ένα πολύ ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον εξέφρασε από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που έδωσε το «παρών» στο 1ο επιχειρηματικό «Forum» που οργάνωσε στην πόλη το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους , «η επόμενη ημέρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην παραγωγική διάσταση της οικονομίας και στην αξιοποίηση του υψηλού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την φορολογία των επιχειρήσεων είπε ότι «προφανώς έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λόγω του δημοσιονομικού πλαισίου της οικονομίας» επισημαίνοντας πως «σταδιακά θα αποκλιμακωθούν κάποιοι φορολογικοί συντελεστές, έχουν γίνει προβλέψεις για αυτό ειδικά για την ελάφρυνση του φόρου των επιχειρήσεων τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, όπως λέει και το σχέδιο για τα επόμενα χρόνια» και τόνισε:

«Εν τούτοις πίστευα και πιστεύω ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται δημιουργούν ένα πολύ ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η χώρα αποκτά επιτέλους κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, χωροταξικό σχεδιασμό. Άρα ο Έλληνας επιχειρηματίας θα ξέρει που και πώς μπορεί να χωροθετήσει χωρίς γραφειοκρατία, με απλοποιημένες διαδικασίες. «Αυτό φτιάχνει ένα πολύ ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ταυτόχρονα είναι οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις που απλοποιούν τις δανειοδοτήσεις , μαζί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και άλλες τομές στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Τις εργασίες του Forum των Χανίων παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος σημείωσε ότι η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι κρίσιμης σημασίας στην προσπάθεια για τόνωση της ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, εκφράζοντας την ελπίδα η οργάνωση του «Forum» να εξελιχθεί σε θεσμό.

Η εκδήλωση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Είμαστε από τις 21 Αυγούστου πλέον κυρίαρχοι της δικής μας τύχης , της τύχης της οικονομίας μας. Κατατέθηκε ένας προϋπολογισμός ο οποίος έχει κάνει κάποια βήματα θετικά προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που πρέπει να είναι πλέον ο μεγάλος στόχος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μίχαλος και επισήμανε:
«Αν δεν ενισχυθεί η ιδιωτική οικονομία, τότε το όραμα το οποίο έχουμε για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και η βιωσιμότητα αυτής της ανάπτυξης φοβάμαι ότι θα είναι σαθρή. Πρέπει λοιπόν η επιχειρηματικότητα να κάνει το μεγάλο βήμα επιβοηθούμενη από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να ακολουθήσουν στην αγορά και την οικονομία έτσι ώστε να τονώσουμε την απασχόληση που παραμένει το μείζον κοινωνικό θέμα».

Στο «Forum» των Χανίων μεταξύ των ομιλητών όταν και ο διευθυντής Εμπορικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού της «Eurobank», Μάριος Λάμπρου, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφερόμενος στην πολιτική της Τράπεζας που εκπροσωπεί, «φέτος έχουμε μια σημαντική αύξηση των δανειοδοτήσεων θα ξεπεράσουμε τα 2,5 δισ. και το πλάνο μας για του χρόνου είναι να ξεπεράσουμε και τα 3 δισ.».

Χαρακτήρισε υπαρκτό πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια, που όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «δεν πρόκειται να λυθεί ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα». «Χρειάζεται να δουλέψουμε από κοινού και δουλεύουμε από κοινού. Εμείς μόνο για το 2018 έχουμε βοηθήσει και έχουν ρυθμιστεί πάνω από 5.000 δάνεια με ύψος πάνω από 300 εκατομμύρια» .

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι η χρηματιστηριακή εικόνα αυτή την στιγμή των τραπεζών δεν αντιπροσωπεύει τα πραγματικά τους μεγέθη καθώς όπως είπε επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. «Τα θεμελιώδη μεγέθη των Ελληνικών Τραπεζών είναι πάρα πολύ υγιή. Για αυτό το λόγο και βλέπετε ότι καμία συζήτηση γίνεται για ανακεφαλοποίηση. Οι τράπεζες στη συνολική τους πλειοψηφία έχουν κάνει την ορθολογικοποίηση των εξόδων τους και άρα βρίσκονται σε επίπεδο κερδοφορίας.
Νομίζουμε ότι είναι θέμα χρόνου, όταν θα διορθωθεί το περιβάλλον, να διορθωθούν οι χρηματιστηριακές τιμές», τόνισε.

Τη φιλοδοξία του Επιμελητηρίου η συνάντηση των Χανίων να εξελιχθεί σε οικονομικό γεγονός για την Κρήτη και όλη τη χώρα εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, επισημαίνοντας ότι «η επιχειρηματικότητα στα Χανιά και την Κρήτη είναι σε υψηλό επίπεδο».

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x